Hur påverkas Jeltec av det säkerhetspolitiska situationen i Ukraina:

Hur påverkas Jeltec av det säkerhetspolitiska situationen i Ukraina:

Vår (tillsammans med många andra) stora utmaning i dagsläget är björkplywood, eftersom Ryssland är en stor aktör gällande tillverkning av det. Vi kan inte få tag i det just nu och kan inom en överskådlig framtid inte se att det är på väg in. Vi kan anta att det innebär förhöjda priser på dessa produkter och på det som eventuellt kommer in. Även på ersättningsprodukter där efterfrågan bör öka då plywood inte går att få tag i iallafall inte till ett pris som vi kan betala.

Även tillgång på spån/mdf kan så småningom komma att påverkas då bristen på björkplywood kommer medföra ökad efterfrågan på det. Samtidigt kan vi räkna med en ökad tillverkning av HDF och det sker normalt på bekostnad av MDF.
Lägg därtill att Ryssland är en stor producent av urea, som ingår i limtillverkning. Limmet är en väsentlig beståndsdel i såväl spånskivor som MDF-skivor. Vi ser risken att även detta kan komma att påverkas både när det gäller tillgång och ökade priser.

Utöver materialtillgång så är det svårt att missa hur energi- och drivmedelspriser ökat kraftigt senaste tiden vilket såklart kommer att driva transportpriserna uppåt.

Detta är såklart inte unikt för oss men som litet företag påverkas vi tidigt då vi inte ligger med mycket material på lager. Vi jobbar stenhårt på alternativa material och ser över minsta beståndsdel i våra produkter för att minska risken för att gå tomt och att priserna skenar iväg.

Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på 013- 14 83 00 eller info@jeltec.se

Mars 21, 2022